Horizonklas

Welkom in Horizonklas!

 De uitdagende opdrachten die de leerlingen voorgeschoteld krijgen, prikkelen hun nieuwsgierigheid en motiveren hen om leer- en studievaardigheden aan te scherpen. Zo moeten ze informatie opzoeken en verwerken uit verschillende infobronnen, inhoudsvragen beantwoorden, woorden verklaren, kernwoorden aanduiden, schema’s opstellen… Bij vele opdrachten kunnen ze na een beperkte instructie zelfstandig aan de slag. Bij andere opdrachten staat net het overleg centraal of moeten ze hun persoonlijke mening leren verwoorden en verdedigen ten opzichte van elkaar. Ook coöperatieve werkvormen worden aangewend om te leren samenwerken en hierover te reflecteren met elkaar.

Ook programmeren komt aan bod.

Nog maar een paar jaar geleden leek programmeren iets geheimzinnigs dat alleen maar door specialisten kon gedaan worden. Maar ineens werd alles anders. Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Alles doen we tegenwoordig via de computer.

Leren coderen is ontzettend leuk, want je ziet meten resultaat. Bovendien is coderen geweldig voor je ontwikkeling. Jij leert logisch te denken en je kunt sneller problemen oplossen - heel belangrijk in veel verschillende gebieden in je leven. Leer coderen en de digitale wereld ligt aan je voeten!

In de klas leren we coderen met Scratch.

https://scratch.mit.edu/

pdf bestandscratch_handleiding .pdf (2.86 MB)

pdf bestandscratch_leskaarten.pdf (932 kB)

Het boek "Programmeren voor kinderen" (Lannoo) kan je helpen.

Leuke opdrachten kan je vinden op https://codescool.odisee.be/

Veel succes!

 

 

Waarom leren programmeren?
coderen
Word Scratcher
scratch
boek programmeren